Naar het nieuwsoverzicht

Benieuwd hoe de THEMA dagen 2019 waren?

22e THEMA dagen in Krakau: “De dokter in de hoogste versnelling: Punctum Maximum?”.

Van 28-31 mei vonden de 22e THEMA dagen plaats in Krakau. In verband met vliegtijden en het bezoek aan Auschwitz week de opzet enigszins af van de gebruikelijke combinatie van wetenschappelijk en sociaal programma.

Op dinsdagochtend werden alle deelnemers gastvrij ontvangen in De Ontmoeting in het St. Anna Ziekenhuis. Daar was het ontbijt uitgestald met elementen die verwezen naar de eerste spreker. Tom de Rooij, voorzitter van de organisatiecommissie THEMA dagen en Marianne Acampo, lid raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep verwelkomden alle deelnemers. Ook dit keer was de inschrijving al snel overboekt. Dankzij de inspanningen van de organisatie kon uiteindelijk toch iedereen de reis meemaken.

Voor het vertrek sprak allereerst Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, over de invloed van voeding en planten op de gezondheid van mensen. Daarna was het woord aan Marjolein Hamer van Movir. Zij gaf de deelnemers inzicht in hun eigen Punctum Maximum en de effecten op gezondheid. How to burn out or not to burn out!
Als laatste was natuurlijk de vloer voor huishistoricus Willem van ’t Geloof. Hij zorgde voor een goede voorbereiding op de aanstaande reis naar Polen.

Na een vlotte vlucht naar Katowice was het inmiddels tijd voor het diner, diep gelegen in de Poolse bossen bij een oud jachthuis.

De woensdag was volledig gewijd aan het wetenschappelijk programma. Het ochtenddeel vond plaats in de Zoutmijnen van Krakau en had een sportief karakter. Bram Tankink, oud wielrenner en Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV namen ons mee in de wereld van de topsport. Bram liet zien dat je ook als meesterknecht top kunt zijn. En dus niet altijd op het podium hoeft te staan om succesvol te zijn. Toon sprak in zijn bijdrage over de vaardigheden die nodig zijn om in 2019 mee te kunnen doen. Hij keek daar in het bijzonder naar de huidige jonge generatie en wat zij van ons vragen.

Het middagprogramma vond plaats in de historische universiteit van Krakau. In de Lagerhuis opstelling was ruimte voor debat. Dat vond plaats naar aanleiding van de presentaties van Toosje Valkenburg, Charles Laureij, Ellen Huijbers en Kristien van den Broek. De laatste twee bespraken de succesvolle samenwerking van DOH en Anna rondom de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Charles gaf een toelichting op de koerswijziging van ZuidZorg in de laatste jaren. Toosje Valkenburg legde uit waarom “het roer om moet”.

Op donderdag was het vroeg op om tijdig in Auschwitz te zijn. Daar volgde een indrukwekkende rondleiding van drie gedreven gidsen over het vernietigingskamp van Auschwitz en Birkenau. Speciaal aandacht was er voor de medische aspecten. Iedereen was er stil van.

In de avond was er een geweldig slotdiner met een afsluitend feest in Black Tie. Op vrijdagochtend hadden de deelnemers de gelegenheid op eigen houtje Krakau te verkennen.

Dank aan de THEMA dagen commissie voor de voortreffelijke organisatie van deze bijzondere reis naar Krakau. De deelnemers hadden veel waardering voor de goede gesprekken die gevoerd worden tijdens de dagen. Deze leiden tot elkaar kennen en weten te vinden in het belang van onze patiënten. Dat werd door Tom de Rooij nog eens benadrukt als uniek punt voor onze regio.