Naar het nieuwsoverzicht

Gynaecologie start met keuzehulpen om Samen Beslissen makkelijker te maken  

Bij het St. Anna Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat patiënten samen met de specialist beslissen over de behandeling. Om patiënten bij deze keuze te helpen bieden we keuzehulpen aan over verschillende behandelingen. Vanaf 1 oktober worden er ook keuzehulpen aangeboden aan patiënten die onder behandeling zijn bij de polikliniek Gynaecologie. De keuzehulpen zijn beschikbaar voor een miskraam, een stuitbevalling, versie bij stuitligging en baring na een keizersnede.

Inzicht in voor- en nadelen van een behandeling

Voor veel diagnoses bestaan meerdere behandelopties. Wat de beste behandeling is, verschilt per patiënt. De keuzehulp geeft de patiënt informatie over de diagnose en de voor- en nadelen van de mogelijke behandelingen. Ook krijgen de patiënt én de behandelaar inzicht in de situatie en voorkeuren. Dankzij deze inzichten zijn beiden goed voorbereid om samen te kunnen beslissen over de beste behandeling. Een meer doelmatige zorg is het resultaat.

Meer vertrouwen door Samen Beslissen

Samen Beslissen heeft veel voordelen, zo blijkt uit onderzoek. Een patiënt die mee kan beslissen over een behandeling, heeft meer vertrouwen in de gemaakte keuze en voelt zich hier beter bij.

Roeland Odijk, gynaecoloog: “Wanneer een patiënt voor het consult een keuzehulp invult komt de patiënt beter voorbereid naar het consult. Dit geeft ons de mogelijkheid om het gesprek beter toe te spitsen op de patiënt en dieper in te gaan op de behandelmogelijkheden.”

Keuzehulpen in het St. Anna Ziekenhuis

Momenteel biedt het St. Anna Ziekenhuis de volgende keuzehulpen aan. We streven ernaar om ook voor andere behandelingen te starten met keuzehulpen.

Samenwerking met PATIENT+ 

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+. Deze organisatie heeft voor meer dan 80 diagnoses een keuzehulp ontwikkeld en geïmplementeerd. De keuzehulpen zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. De patiënt ontvangt de juiste, kwalitatief hoogstaande informatie. Meer informatie over PATIENT+ is te vinden op patientplus.info. Of bezoek keuzehulp.info voor het bekijken van de keuzehulpen.

Meer informatie

Voor specifieke vragen over de start van de keuzehulpen voor Gynaecologie kunt u contact opnemen met Roeland Odijk via R.Odijk@st-anna.nl.