Naar het nieuwsoverzicht

Pilot acute psychiatrische zorg in onze regio

Eind 2019 is op bestuurlijk niveau de samenwerking gezocht om de acute psychiatrische zorg buiten kantoortijden in de regio beter te organiseren. Reden hiervoor is een tekort aan psychiaters en veranderende regelgeving. In ons ziekenhuis hebben we deze trend aan den lijve ondervonden met als gevolg de sluiting van de PAAZ.

Conform de huidige regelgeving heeft de GGzE voor de SEH 24/7 de taak om zorg te komen verlenen wanneer acute psychiatrische zorg nodig is. Voor de verpleegafdelingen binnen ons ziekenhuis hebben wij overdag hiervoor de CPV-ers Twan Boerenkamp en Carmen van Tiel beschikbaar en is psychiater Hagen Buchold 3 dagdelen verspreid over de week aanwezig.

Vanaf 9 juli loopt er een pilot voor de ANW-diensten waarbij de psychiaters van de GGzE, het Maxima Medisch Centrum en het Catharina ziekenhuis gezamenlijk in één poule hun achterwacht diensten draaien. Deze poule voorziet in alle psychiatrische consulten buiten kantoortijden. Dat geldt dus ook voor consulten van de klinische afdelingen van het St. Anna. Tijdens de pilotfase (Q3) zal er nog niet elke dag een psychiater beschikbaar zijn, wat betekent dat op de meeste dagen nog de oude situatie geldt. Vanaf 1 oktober (Q4) zal er wel dagelijks een psychiater achterwacht hebben voor ons ziekenhuis. De achterwacht psychiater is in te schakelen via de portier.

Lees hier de nieuwsbrief van de regionale dienstenpoule.