Naar het nieuwsoverzicht

Pluhz samenwerking huisarts & Anna Ziekenhuis

In samenwerking met Pluhz verlenen specialisten van het Anna Ziekenhuis meekijkconsulten in de (huisarts)praktijk. Op dit moment is het mogelijk om echo-onderzoek door een radioloog en een gynaecoloog van het Anna Ziekenhuis in de huisartspraktijk te laten uitvoeren. Het aanbod wordt verder uitgebreid met consulten door cardiologen, KNO-artsen en urologen.

“Ook in de KNO zijn er veel kleine kwalen waarvoor verwijzing lang niet altijd nodig is. Beoordeling door de KNO-arts in de huisartsenpraktijk betekent vaak een besparing in tijd en geld voor de patiënt en voorkomt onnodig gebruik van tweedelijns-capaciteit.” - KNO-arts Jan Pieter de Mönnink

Hoe ziet deze samenwerking eruit?

De specialist is een dag(deel) aanwezig in de praktijk, waarbij patiënten op afspraak ingepland worden voor een anderhalvelijnsconsult.

Voorbeeld ochtendspreekuur

07.45: assistent Pluhz bouwt echoapparaat op, maakt de kamer klaar en zorgt dat de lijst met patiënten klaarligt.
07.55: radioloog komt binnen, neemt de patiënten door en bespreekt deze met de huisarts. 
* De assistent haalt de patiënt op
* De echo wordt gedaan en daarna wordt de uitslag mondeling met de patiënt besproken
* De uitslag gaat direct in het HIS

12.00: laatste patiënt. Indien huisarts tijd heeft, bespreekt radioloog na welke echo's zinvol waren, welke niet en waar extra aandacht voor nodig is.
12.10: radioloog vertrekt en de assistent van PluhZ ruimt de kamer op.

Het echoapparaat wordt naar andere huisartspraktijk gebracht. Op deze manier wordt de hoge kwaliteit apparatuur elke dag 2 tot 4 keer gebruikt. De huisarts ontvangt diezelfde dag nog de verslagen, zodat deze snel verder kan met de patiënt.

Pluhz ontzorgt zowel de huisarts als de specialist op het gebied van planning, facturering, administratie, declaratie, verslaglegging, apparatuur en ICT. Ook regelen zij een assistent die de patiënten ophaalt uit de wachtkamer.

“Voor de patiënten is het heel fijn om in hun eigen huisartsenpraktijk dicht in de buurt de echo te kunnen laten maken.” - Gynaecoloog Karin Engelhart

Gynaecoloog Karin Engelhart vertelt in onderstaande video over haar ervaringen in de huisartspraktijk.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Over Pluhz

Anderhalvelijnszorg slim organiseren in de praktijk van de huisarts: dat is het doel van Pluhz, dat is ontstaan vanuit huisartsen en specialisten. “Uit gesprekken met huisartsen in diverse regio’s blijkt dat de huisarts het liefst anderhalvelijnszorg organiseert met het ziekenhuis in de buurt. Voor betere en efficiëntere zorg. Nu kiest de huisarts vaak nog voor een andere partij, vanwege bijvoorbeeld snelle service en korte toegangstijden”, vertelt Marius van der Have van Pluhz. “Daarnaast bleek uit enquêtes dat 94% van de patiënten liever de diagnostiek bij de huisarts ziet plaatsvinden met een medisch specialist, dan in het ziekenhuis.” Van der Have gaat verder: “Het concept zorgt dat de juiste partijen samenwerken: eerste en tweede lijn in de buurt van de patiënt. Het is veel beter voor de patiënt als huisarts en ziekenhuis samenwerken én het is goedkoper als je de anderhalvelijnszorg bij de huisarts organiseert.” Inmiddels werkt Pluhz al vijf jaar samen met verzekeraars, huisartsen en ziekenhuizen.